Στοπ σε αυθαίρετες ενέργειες στο Αλσος Βεΐκου έβαλαν η πολεοδομία και το δασαρχείο. Ο προκατασκευασμένος ναΐσκος που τοποθέτησε ο Δήμος Γαλατσίου χωρίς άδεια κρίθηκε κατεδαφιστέος, ενώ στον δήμο επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου. Από την πλευρά του ο δήμος υποστηρίζει ότι υπάρχει περιθώριο νομιμοποίησης της κατασκευής, καθώς πρόσφατα κατεδαφίστηκε άλλο, μεγαλύτερο κτίριο μέσα στο άλσος.
Ειδικότερα, το εκκλησάκι «φυτεύτηκε» από τον δήμο πριν από μερικούς μήνες στο Αλσος Βεΐκου, το οποίο έχει παραχωρηθεί (κατά χρήση) από τέλος του 2015 στον Δήμο Γαλατσίου. Μόλις έγινε αντιληπτό υπήρξαν πολλές αντιδράσεις – έγιναν καταγγελίες από πολίτες στις αρμόδιες πολεοδομία και δασικές υπηρεσίες. Το θέμα έφθασε στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρκόπουλος ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση του προκάτ ναΐσκου, αλλά και στη Βουλή, μέσω επερώτησης. «Ολες οι εγκαταστάσεις στο Αλσος Βεΐκου, αθλητικές και αναψυχής, ήταν παράνομες, καθώς ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια μέσα σε αναδασωτέα έκταση. Κάναμε αγώνα και τελικά πετύχαμε τη νομιμοποίησή τους (σ.σ. μέσω ειδικής ρύθμισης το 2014). Πριν από λίγο καιρό κατεδαφίσαμε ένα κτίριο 54 τ.μ. που δεν ήταν χρήσιμο στον δήμο και στη θέση του τοποθετήσαμε το εκκλησάκι, που είναι μόλις 12 τ.μ. Ο στόχος μας ήταν διπλός: να καλύψουμε τις θρησκευτικές ανάγκες των δημοτών μας αλλά και να δημιουργήσουμε έναν λόγο κίνησης προς εκείνο το σημείο, που δεν είναι τόσο κεντρικό», υποστηρίζει ο κ. Μαρκόπουλος. Σε ερώτημα της «Κ» αν ο ναΐσκος προοριζόταν για τη διοργάνωση γάμων στο Αλσος Βεΐκου, ο δήμαρχος Γαλατσίου απαντά αρνητικά.
Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν τον δήμαρχο. Η πολεοδομία Νέας Ιωνίας επέβαλε στον δήμο πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου 12.000 ευρώ και διατήρησης 6.000 ευρώ ετησίως. Ενώ η Διεύθυνση Δασών Αθηνών ζήτησε την απομάκρυνση του ναΐσκου και την καταστροφή της τσιμεντένιας βάσης του. Ο δήμαρχος Γαλατσίου υποστηρίζει ότι η υπόθεση δεν έχει τελειώσει. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τη νομιμοποίηση της κατασκευής και την απαλοιφή του προστίμου. Το άλσος έχει από το 2015 διαχειριστικό σχέδιο και με δεδομένο ότι πρόσφατα κατεδαφίστηκε ένα άλλο κτίριο, θέλουμε να αποδείξουμε ότι το ισοζύγιο της δόμησης δεν διαταράσσεται με την προσθήκη του ναΐσκου», λέει ο κ. Μαρκόπουλος.
«Συμφωνώ ότι ο δήμος έκανε αγώνα να νομιμοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο Αλσος Βεΐκου. Η πρακτική αυτή όμως, το “χτίζω χωρίς άδεια και νομιμοποιώ”, έπρεπε να σταματήσει εκεί. Επειδή οι άλλες εγκαταστάσεις ήταν παράνομες, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να χτίζουμε νέες», λέει ο Ηλίας Κύρκος, από τη Φυσιολατρική Πεζοπορική Ομάδα Γαλατσίου. «Η νομιμοποίηση θα ήταν λανθασμένη γιατί θα έδινε κακό παράδειγμα και γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως κερκόπορτα για νέες παρανομίες. Αλλωστε, σε μικρή απόσταση υπάρχει μεγάλος ναός, δεν χρειάζεται να μπει κι ένας προκάτ μέσα στο άλσος».
Πηγή: https://bit.ly/35q5iwT