Η Δημοτική Αρχή επέλεξε, να μη φέρει προς συζήτηση τους όρους και τις συνθήκες με τις οποίες θα ανοίξουν τα σχολεία της Αθήνας στις 14 Σεπτέμβρη, ώστε να παρουσιάσει το σχέδιο και τα μέτρα που έχει πάρει, ενώ στη συνεδρίαση που προκήρυξε για την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου δεν ορίζεται αντίστοιχο θέμα εντός ημερήσιας διάταξης.
Η ίδια η πραγματικότητα, είναι τέτοια που δικαιολογεί την αγωνία και την ανησυχία που υπάρχει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν πριν καν το άνοιγμα των σχολείων:
· Ο αριθμός των εργαζομένων στην καθαριότητα υπολείπεται σημαντικά των αναγκών! Για τα 20 σχολεία και τα 12 νηπιαγωγεία του Δήμου Γαλατσίου, υπάρχουν 10 μόνιμοι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα. Επιπλέον, προσλήφθηκαν με συμβάσεις χρόνου άλλοι 10 πλήρους απασχόλησης και 38 μερικής απασχόλησης, οι περισσότεροι εκ των οποίων πήγαν στα σχολεία για να πιάσουν δουλειά μόλις την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη, με τα σχολεία να έχουν ήδη ανοίξει για διοικητικές εργασίες των εκπαιδευτικών από την 1η Σεπτέμβρη, ενώ κάποιοι από τους εργαζόμενους δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα!
Όσον και αν αναδεικνύει η δημοτική αρχή ότι ο απόλυτος αριθμός των εργαζομένων σε αναλογία με τα σχολεία, είναι σχετικά υψηλότερος σε σχέση με άλλους δήμους, χωρίς να λέει βέβαια ότι αυτό επιτυγχάνεται με χρήματα των σχολικών επιτροπών σε βάρος άλλων αναγκών των σχολείων, η πραγματικότητα είναι ότι και στο δήμο μας υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι 20 εργαζόμενοι με ωράριο 6,5 ώρες και 38 εργαζόμενοι με ωράριο 3 ωρών, καλούνται να καλύψουν 20 σχολεία και 12 νηπιαγωγεία (τα 6 δεν συστεγάζονται με κάποιο δημοτικό, αποτελούν ξεχωριστό κτίριο). Από αυτά, 10 δημοτικά και 9 νηπιαγωγεία είναι μάλιστα ολοήμερα, δηλαδή οι ώρες λειτουργίας τους ξεπερνάνε το πλήρες ωράριο των εργαζομένων.
· Η Δημοτική Αρχή δεν έχει έτοιμο κανένα σχέδιο αξιοποίησης επιπλέον χώρων, ώστε να μειωθούν τα παιδιά σε 15 ανά τάξη για να επιτευχθεί η μείωση του συγχρωτισμού και οι απαραίτητες αποστάσεις, αντίθετα κρύβεται πίσω από την πολιτική της κυβέρνησης που έχει επιστρατεύσει μια σειρά αστήριχτα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει ότι τα σχολεία ανοίγουν με όρους τζόγου, με 24-26 παιδιά στις περισσότερες τάξεις στο Δήμο Γαλατσίου και όχι με όρους που να διασφαλίζουν την υγιεινή, την ασφάλεια, την απόσταση.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι το αίτημα για 15 παιδιά ανά τάξη δεν περιορίζεται μόνο σε συνθήκες πανδημίας, είναι ένα αίτημα απαραίτητο για να διαμορφώνονται καλύτεροι όροι για την παιδαγωγική και μαθησιακή διαδικασία μέσα στα σχολεία. Σε αυτή την κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή έχει ευθύνη να εξαντλήσει τα περιθώρια να βρεθούν και να αξιοποιηθούν –έστω προσωρινά- επιπλέον χώροι και παράλληλα να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο να ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, πιέζοντας και την κυβέρνηση για την άμεση υλοποίησή του.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, αντί να εξασφαλίσει τα προηγούμενα 3 χρόνια τις υποδομές για την λειτουργήσει η δίχρονη προσχολική αγωγή, επέλεξε να χρησιμοποιήσει αίθουσες δημοτικών σχολείων, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θυμήθηκαν να εκκινήσουν εργασίες για διαμόρφωση των εγκαταστάσεων στα δημοτικά που θα υποδεχθούν αίθουσες νηπίων!
· Ο Δήμος, στο πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής, περιορίζεται στα χρήματα που δίνει το Υπουργείο και αρνείται να διεκδικήσει από το κράτος αυξημένη χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες των σχολικών επιτροπών, στα έξοδα των οποίων προστίθενται η απαραίτητη προμήθεια υλικών καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
Τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού δεν εξαντλούνται στη χρήση μάσκας, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνουν την λαϊκή οικογένεια, καθώς μόνο ως αστείο μπορούν να εκληφθούν οι εξαγγελίες για παροχή 2-3 μασκών ανά μαθητή. Η κυβέρνηση:
– Δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
– Δεν έκανε και δεν κάνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Δεν μονιμοποιεί εκείνους που δουλεύουν χρόνια στην Εκπαίδευση. Ούτε τους εκπαιδευτικούς ούτε το προσωπικό καθαριότητας.
– Δεν βελτίωσε τις υποδομές στα σχολεία ούτε δημιούργησε νέες.
– Τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, όσων εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη μορφωτική διαδικασία.
Η διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου, αντί να κάνει όσα μπορεί για να διαμορφωθούν έστω ικανοποιητικές συνθήκες, έχει αναλάβει να υλοποιεί αυτή την πολιτική. Αυτό είναι που μεγαλώνει την ανησυχία και τον προβληματισμό σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τις επόμενες μέρες, οι αγωνιστικές δράσεις που θα πιέζουν για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, χρειάζεται να ενταθούν.
Ρωτάμε την δημοτική αρχή :
- Ποια είναι η τοποθέτηση των εργαζομένων καθαριότητας ανά σχολείο και νηπιαγωγείο;
- Θεωρεί ότι ο αριθμός αυτός, με βάση και τη διάταξη που έχει αποφασισθεί, καλύπτει τις ανάγκες καθαριότητας των κτιρίων γενικά; Θεωρεί ότι τον καλύπτει σε περίοδο πανδημίας, όπως η τωρινή;
- Για τα ολοήμερα, έχουν προβλεφθεί τραπεζοκόμοι για το σερβίρισμα του φαγητού στους μαθητές;
- Γιατί άργησαν τόσο πολύ να εκκινήσουν οι εργασίες για την διαμόρφωση χώρων για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται στο παρά 5 της έναρξης της σχολικής χρονιάς;