Γράφει ο Γιώργος Μαγουλάς,
Δασοπόνος
Κάθε πέρσι και καλύτερα όπως ακούγαμε μεγαλώνοντας χωρίς να καταλαβαίνουμε τότε τι εννοούσαν οι μεγάλοι. Μέχρι που γίναμε και εμείς μεγάλοι και που το λέμε και μεις με την σειρά μας τώρα.
Περιβαλλόμαστε από την φύση είτε με την μορφή του υγρού στοιχείου είτε με αυτή της στεριάς. Μιας στεριάς όμως που χρόνο με τον χρόνο υποβαθμίζεται όλο και πιο πολύ. Ένα αόρατο χέρι δημιούργησε τα δάση, τις λίμνες, τις πεδιάδες, τις θαλάσσες κτλ. Την φύση με την ευρύτερη έννοια. Ένα όμως ορατό χέρι έρχεται κάθε χρόνο να μας υπενθυμίσει πως πάνω από το προσωπικό συμφέρον δν υπάρχει τπτ άλλο. Εκεί που η καταστροφή της φύσης διαγράφει μία αέναη αρνητική πορεία δείχνοντας σημάδια μη αναστρέψιμα. Οι Σκουριές μάχονται, τα δάση σε Πελοπόννησο ‘διαγωνίζονται’ ποιο θα καεί περισσότερο. Αυτό που έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο; Ίσως. Αλλά βέβαια στο βάθος είναι ο Κορινθιακός και απέναντι ο Παρνασσός. Οπότε; Έκταση φιλέτο. Γευστικότατο αν μη τι άλλο. Η Δυτική Ελλάδα έχει παραχωρηθεί προς τέρψη εταιρειών για εξόρυξη πετρελαίου, υδρογονανθράκων και μελλοντικών θαλάσσιων οικοπέδων. Κάθε καλοκαίρι ευελπιστούμε σε ήπια σεζόν από πλευράς πυρκαγιών. Ποιος δν θυμάται την δασική πυρκαγιά στην Αγριλίτσα Ευβοίας; Την Ελαφόνησο; Την Κεφαλονιά; Τον Μαραθώνα και την Νέα Μάκρη (αλοίμονο). Για να πάμε αρκετά πιο πέρα, ποιος ξέχασε την κόκκινη κουκίδα από την φωτιά χρωματισμένη όπως την κατέγραφε ο δορυφόρος στην Αυστραλία; Οι εικόνες που λαμβάναμε αποκαρδιωτικές. Ενδεικτικά θ’ αναφέρω πως οι πυρκαγιές στην Νέα Νότια Ουαλία τέθηκαν σε πλήρη έλεγχο μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τον Σεπτέμβριο!! Οι Αβορίγινες το είχαν πει. Το δάσος πρέπει να καεί. Τι εννοούσαν; Πως για να σταματήσει μια πυρκαγιά η οποία είναι ανεξέλεγκτη πρέπει να μπει μια φωτιά μικρότερης ισχύος και ελεγχόμενη. Δεν αρκεί αυτό; Πάμε στον Αμαζόνιο.. Εκεί όπου από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τα τέλη Αυγούστου είχαν ξεσπάσει περί τις 80000 δασικές πυρκαγιές. Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό ο Αμαζόνιος διαρρέει την Βολιβία, το Περού, την Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, την Βενεζουέλα και την Γουιάνα.Η πέτρα του σκανδάλου; Η ανθρώπινη γεωργική δραστηριότητα. Που ήταν σαν την φωτιά. Ανεξέλεγκτη. Όπως και οι εξορύξεις μεταλλευμάτων. Οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν τεράστιες και επιζήμιες. Οι ετήσιες πλέον πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν φτάσει σε σημείο να θεωρούνται δεδομένες κάθε χρόνο και να μην προκαλεί εντύπωση και ν’ αλλάζουμε κανάλι. Η Σιβηρία, που σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace το θέμα των δασικών πυρκαγιών αποτελεί τεράστιο οικολογικό πρόβλημα για την χώρα.
Για όλα αυτά θα μου πείτε ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Ναι συμφωνώ (εν μέρει). Γιατί εν γένει ευθύνεται αυτό το ορατό χέρι που είπαμε πιο πάνω.
Πρόσκαιρες λύσεις δεν υπάρχουν. Θέλει προγραμματισμό, συντονισμό και πρόληψη. Όλοι μαζί μπορούμε. Η ισχύς εν τη ενώσει.. η πρόληψη σώζει. Όποιο σας ταιριάζει..
Καλό ήπιο καλοκαίρι!!